Door: Esmee Splinter
‘Als jij perse havermout wilt eten in de ochtend, doe je het zelf maar. Ik ben er klaar mee.’ Mijn man is klaar met een van mijn moetjes, want wat is er mis met brood? En is dat half uur in bed niet veel meer waard dan een kommetje havermout met fruit in de ochtend? De afgelopen maanden probeerde ik het los te laten, het anti-broodbeleid. Samen met de andere moetjes op mijn moetjes-lijst bezorgen ze me meer onrust dan vreugde, merk ik. Het is tijd voor verandering. Ik ben klaar met dat gij moet.
De afgelopen corona-jaren stonden bij mij in het teken van de lijst. Kinderen in quarantaine? Ze moeten minimaal twee keer per dag een half uur naar buiten. Kinderen een extra dagje bij de oppas? Nee, Esmee kan, dus moet zelf voor ze zorgen. Broodje hagelslag als lunch? Minimaal een paar repen paprika erbij en dan het liefst biologisch. Visite? Alle hendels twee keer poetsen – minimaal. Veiligheid, tanden poetsen, bedtijd, volgens de regels handelen, samenwerken als man en vrouw, aardig reageren… Moet, moet, moet!
Al deze moetjes, of onware overtuigingen, slopen in mijn systeem. Ik heb ze overgenomen van mijn ouders, aangenomen op momenten van onzekerheid of stress. Ze moeten voor mijn gevoel gebeuren. Maar de afgelopen maanden kwam ik erachter dat de lijst me stress geeft en op de momenten dat zo’n moetje moet gebeuren, ontneemt het iedere vorm van plezier in mijn leven. En ook in de levens van mijn man en kinderen, want geloof me, ik raak behoorlijk gefrustreerd als het niet volgens plan verloopt. Niet echt iets wat Jezus wil voor mijn leven – of dat van mijn geliefden – denk ik zo. De vruchten van de geest zijn onder andere liefde, geduld, vriendelijkheid en zachtmoedigheid. Daar horen frustratie en stress niet bij. In Lukas 10:38-42 maakt Jezus Marta ook al duidelijk dat zij zich te veel zorgen maakt om onbenullige dingen: ‘Marta, Marta, maak je toch niet altijd zoveel zorgen. Er is maar één ding echt belangrijk: dat je luistert naar mijn woorden. Maria heeft dus de goede keuze gemaakt. Mijn woorden zullen altijd bij haar blijven.’ Ook in Matteüs 11:28-29 lees je dat bij Jezus komen, vriendelijk zijn en jezelf niet de belangrijkste vinden, belangrijk zijn om rust te vinden.
Conclusie? Ik ‘moet’ de zorgen, de onbenullige moetjes, vervangen voor Hem. Zijn aanwezigheid. Zijn weg. Zijn waarheid. Maar hoe doe ik dit?
De oude vs. nieuwe moetjes
Ik vervang de moetjes-lijst, inclusief de bijbehorende waarden waar ik niet langer achter sta, voor een nieuwe lijst. Een lijst met daarop de waarden die mijn hoop zijn, mijn licht in het donker. Voor mij zijn dat verbinding, zachtmoedigheid en liefde, vanuit geloof. Vanuit geloof wil ik leven.
De oude moetjes vervang ik daarom allemaal voor (een afgeleide van) die waarde. En zijn er momenten waarop ik weer in de verleiding kom om het moetje belangrijker te maken dan mijn geloof? Op die momenten lees ik vanaf mijn battle card (zie printable set RUST) woorden van waarheid – een Bijbeltekst. Keer op keer, totdat mijn gedachten vernieuwd worden (Efe. 4:23) en die Bijbeltekst het moetje vervangen heeft in mijn hart.
Hieronder vind je, als voorbeeld, de uitwerking van twee van mijn moetjes, of: overtuigingen. Zo kun je met de bijbehorende set printables ook zelf de strijd aangaan met jouw moetjes.
1. De overtuiging: gezond eten, veel vitamines.
– Waarde: gezondheid, zelfzorg.
– Norm: genoeg vitamines en gezond eten iedere dag binnen krijgen is noodzakelijk om te overleven.
– Wat frustreert me: dat de overtuiging voortkomt uit mijn angst voor ziek worden en doodgaan.
– Veranderen in: waarden geloof, liefde en verbinding.
– Toelichting:
Ik vervang ‘moet gezond eten’ vanuit angst voor ‘genieten, danken, krachtvoer en geestelijk voedsel’ zoals omschreven staat in Matteüs 6:25, Matteüs 4:4 en Prediker 9:7. Daarbij neem ik een voorbeeld aan Jezus die regelmatig genoot van een maaltijd met anderen, tijdens die maaltijden maakte Hij verbinding. Een maaltijd die Hem en zijn discipelen ook kracht gaf om met Zijn lichaam weer de kilometers naar andere steden te lopen. Vanuit liefde en dienstbaarheid mag ik daarbij zorgen voor mijn geliefden en mezelf, maar bij zorgen vanuit liefde en dienstbaarheid hoort niet alleen een goede maaltijd, maar ook rust, zowel geestelijk als lichamelijk en beweging en dankbaarheid. Is een maaltijd waarbij we genieten van elkaars gezelschap, zonder stress en druk, niet even belangrijk als de maaltijd?
– Bijbeltekst (Mattheüs 6:25):
‘Luister naar mijn woorden: Maak je geen zorgen over eten en drinken. Want je leven is veel belangrijker dan eten en drinken.’
– Bijbeltekst (Mattheüs 4:4): ‘De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God.’
– Bijbeltekst (Prediker 9:7): ‘Geniet van het leven! Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt. Dat is wat God graag ziet.’
2. De overtuiging: ik mag geen hulp vragen, want dan belast ik de ander. Ik moet alles zelf doen.
– Waarde: zelfredzaamheid, onafhankelijkheid.
– Norm: Je moet voor jezelf kunnen zorgen en niet om hulp vragen.
– Wat frustreert me: Dat ook deze overtuiging voortkomt uit angst, in dit geval angst voor verbinding en het gevoel dat ik niet goed genoeg ben als ik om hulp vraag.
– Veranderen in: de waarden verbinding, geloof en hulpvaardigheid.
– Toelichting verbinding:
We zijn uniek gemaakt door God en al die unieke onderdelen vormen samen een lichaam. Als wij Gods unieke plan voor ons leven uitvoeren met onze talenten, mogen wij anderen die andere talenten hebben (bijvoorbeeld voor kinderen zorgen), om hulp vragen. Samen kunnen we Gods grote plan uitvoeren, niet alleen.
– Bijbehorende Bijbeltekst, Romeinen 12:4-5: ‘Zoals ons ene lichaam vele delen heeft en die delen niet allemaal dezelfde functie hebben, zo zijn wij samen één lichaam in Christus en zijn we, ieder apart, elkaars lichaamsdelen.’
– Toelichting geloof:
Niet mijn waarden laten bepalen door angst voor eventuele oordelen van anderen, maar door God: vraag ik hulp vanuit een goed, rechtvaardig hart? Vraag ik hulp omdat ik iets doe wat helpt om Zijn plan voor mijn leven uit te voeren?
– Bijbehorende Bijbeltekst, Efeziërs 5:15-16: ‘Zorg er dus voor dat je goed leeft. Leef niet zoals dwaze mensen doen, maar gedraag je verstandig. Gebruik de dagen die God je nog geeft, goed. Want we leven in een slechte tijd.’
– Toelichting hulpvaardigheid:
Jezus gaf hulp aan mensen die het nodig hadden. Hij verkoos het opzoeken van gebroken mensen. Als wij zorgen dat onze emmer gevuld en gevoed blijft door Jezus, als wij onszelf door Zijn ogen zien, ons immens geliefd voelen door Hem, dan kunnen wij die liefde en hulp doorgeven aan hen die ons nodig hebben.
– Bijbehorende Bijbeltekst, Gelaten 1:10: ‘Probeer ik soms mensen te behagen? Als ik dat nog altijd zou doen, zou ik geen dienaar van Christus zijn.’
Nu jij!
Wil je zelf ook overtuigingen en waarden onderzoeken die niet (langer) bij jou passen? We maakten een de set printables RUST voor je. Download ze in de shop. Print ze uit, vul ze in en hang ze aan een klembord naast je bed, op je bureau, of plaats ze in je keuken – een plek waar jij ze regelmatig tegenkomt. Laten we samen leugens vervangen voor waarheid, laten we onrust en stress vervangen voor de rust die Jezus ons geeft, via Zijn woord en Zijn weg.
Jouw bericht: